Planning 2022 - 2023
Wij houden even pauze en plannen voorlopig geen nieuwe nestjes.
D-nestje
Op 5 februari 2022 werd Amour De Santi mama van 3 mooie kittens : Davinci, Dreamer en DeeJay. We zijn heel blij en dankbaar dat we dit wonder weer mochten meemaken! Davinci en Dreamer mochten samen blijven en kregen de namen Orion en Nova. Zij worden heerlijk verwend door Cynthia en Alex. DeeJay kreeg het gezelschap van een Persje en haalt zijn kapoenenstreken uit onder de naam Charlie. Ook hij vond een liefdevolle thuis!
C-nestje
Amourtje moest in juni 2021 bevallen van haar eerste nestje. Helaas kende dit een dramatische afloop. Cougar De Santi, haar enig levend kittentje, kwam een week te vroeg op de wereld met een keizersnede. Dag en nacht hebben we hem gevoed en verzorgd maar na 11 dagen heeft hij de strijd moeten opgeven...
Lieve Cougar, jouw naam betekent "poema". Je hebt gevochten zoals een poema maar het heeft niet mogen zijn... Je was veel te kort in ons leven maar voor altijd diep in ons hart...
Kittenbeleid
Wachtlijst ...
Vermits ik slechts sporadisch een nestje heb werk ik liever niet met een wachtlijst. De wachttijden zouden immers te lang oplopen.
Beschikbare kittentjes zullen worden voorgesteld op mijn website of via de kattenvereniging BCF waar ik lid van ben. U vindt dit terug via de website www.kittentekoop.be
Wanneer naar hun nieuwe huisje... ?
Tijdens de 13 weken dat de kittens bij hun moeder, bij hun nestgenootjes en bij ons blijven, hebben zij reeds een groot gedeelte van de "inprentingsfase" doorlopen. Zij leerden in eerste instantie ( 2 tot 7 weken) de omgeving rondom hen kennen door observatie en gewenning. In een 2de fase van het socialisatieproces (van 8 tot 16 weken), leert het kitten vooral hoe hun omgeving reageert op wat zij doen. Ze leren spelenderwijs van hun nestgenootjes waar de grenzen liggen door elkaar te corrigeren wanneer er te fel gestoeid, gemept of gebeten wordt.
Ze ervaren dat er vriendelijke en minder vriendelijke katten zijn doordat er begroet of geblazen wordt. Doordat ze niet steeds hun zin krijgen leren ze ook omgaan met frustraties.
De wetenschap gaat ervan uit dat een volledige socialisatieperiode duurt tot 16 weken. Wij kiezen er voor om onze kittens naar hun nieuwe thuis te laten vertrekken op 13 weken. Zo hebben zij nog 3 weken de tijd om hun leerproces te vervolledigen. Misschien hebt u als nieuwe eigenaar een hond in huis, of jonge kinderen. Uw kitten krijgt dan tijdens de laatste weken van zijn socialisatieperiode nog de gelegenheid om ook daaraan te wennen.
In het belang van het kitten plaatsen wij geen kitten alleen!
Hoe goedbedoeld onze intenties ook zijn, wij als mens kunnen nooit een soortgenootje vervangen. Kittens hebben niet alleen graag het gezelschap van een ander katje, ze kunnen hun energie ook op elkander uitleven. Doordat er een soortgenootje aanwezig is, is de kans op verveling en op het uithalen van kattenkwaad tijdens uw afwezigheid véél kleiner. Verveling is voor héél véél binnenkatjes een groot en onderschat probleem!
Ideaal is natuurlijk wanneer 2 nestgenootjes kunnen samen blijven maar het is tevens best oké om een kitten te plaatsen bij een ander kitten of een jonge sociale kat. Een kitten bij een oude kat zetten is meestal geen goed idee, zeker niet wanneer de oude kat gesteld is op haar rust.
Bezint eer ge begint... !
Kittens in huis nemen is fun, dat staat buiten twijfel. Maar het is tevens een grote verantwoordelijkheid en er moet serieus over nagedacht worden. Neem nooit impulsief een beslissing!
Uw kat zal (hopelijk) meer dan 15 jaar deel uitmaken van uw gezin.
Stel jezelf eerst even de onderstaande vragen :
- Weet ik eigenlijk wel wat ik in huis haal?
- Ken ik de noden van een kat en kan ik daaraan voldoen?
- Is het financieel haalbaar? Kan ik haar goede voeding geven en haar de nodige
medische zorgen geven indien nodig?
- Kan ik het natuurlijk gedrag van een kat aanvaarden? Hecht ik meer belang aan het
welzijn van mijn kat dan aan mijn interieur?
- Ken ik het onderscheid tussen een gedragsprobleem, natuurlijk gedrag en ongewenst
gedrag? Krabben aan matten of meubilair is voor een kat natuurlijk gedrag terwijl veel
mensen dit beschouwen als ongewenst gedrag of zelfs als een gedragsprobleem.
- Ken ik de lichaamstaal van een kat? Weet ik hoe een kat communiceert? Begrijp ik
wat ze me wil zeggen? Weet ik dat, wanneer mijn kat plast of sproeit in huis, ik niet
boos mag zijn want ze wil me immers iets duidelijk maken?
- Heb ik goede opvang voor mijn katten wanneer ik op vakantie vertrek?
- Kan ik er voor zorgen dat mijn katten niet aan gevaren worden blootgesteld? Is mijn tuin
of terras voldoende afgeschermd? Onze kittens mogen namelijk niet vrij buiten lopen!
- Heb ik voldoende uitgezocht of dit ras bij mij en mijn gezin past?
Als al deze issues voor u geen probleem zijn, dan kan ik u garanderen dat u heel veel plezier zal beleven aan uw nieuwe huisgenootjes en dat u nooit geen leven meer wil zonder kat!